Zagrebačka županija: Sve zimske službe u pogonu; građani kontrolirajte ispravnost dimovodnih kanala

Jučer je u županijskim prostorima održan sastanak župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, njegovih zamjenika Damira Tomljenovića i Rudolf Vujevića, načelnika i gradonačelnika s područja županije s predstavnicima Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije koji su izvijestili o vremenskim prilikama na području županije i mjerama pripravnosti resornih službi.

Prema riječima Ivana Mikulčića ravnatelja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije te Franje Lazarina, direktora Županijskih cesta Zagrebačke županije na prometnicama na području županije nema znatnijih poteškoća, a sve ekipe zimske službe su u pogonu. Mladen Boričević predstavnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb upozorio je kako bi se svi građani trebali pridržavati Odluka o komunalnom redu te počistiti snijeg ispred svojih kuća, zgrada, trgovina, itd. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel upozorio je građane na važnost kontroliranja ispravnosti dimovodnih kanala, čistoći kuhinjskih napa, kao i ispravnosti ostalih grijaćih tijela te urednosti oko ložišta peći s obzirom na povećan broj požara u prvom mjesecu ove godine.

Na sastanku je rečeno kako je jučer na području Sv. Ivana Zeline otkazana nastava zbog vremenskih uvjeta, ali i kako se na inicijativu ministra branitelja Predraga Matića, samoborskoj zimskoj službi danas pridružilo 30-ak branitelja, sudionika Domovinskog rata koji će pomoći u čišćenju snijega u najudaljenijim mjestima samoborskog kraja tj. na žumberačkom području.

Dan ranije održana je sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, a svim gradovima i općinama upućena je preporuka za praćenje stanja vremenskih prilika na svom području, aktiviranjem Stožera zaštite i spašavanja sukladno potrebama te važnosti obavješćivanja stanovništva o nastalim prilikama. Župan Kožić i njegov zamjenik Vujević, ujedno i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije na sastanku su dodatno skrenuli pažnju na navedenu preporuku Stožera.
Na sastanku se govorilo i o prijedlogu sporazuma o uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, izgradnji i korištenju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije. Na navedeni sporazum gradovi i općine će u sljedećih 10 dana dostaviti svoje primjedbe, u skladu s kojima će Zagrebačka županija napraviti novi prijedlog sporazuma.