3. Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva

12. studenoga 2008.

Uspješno održan 3. dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva

U povodu Dana grada i zaštitnika Dugog Sela, sv. Martina, od 8. do 10. studenoga u Gradskoj sportskoj dvorani trajao je 3. dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva koji su organizirali Grad Dugo Selo, Udruženje obrtnika Dugo Selo i Turistička zajednica grada Dugo Selo, a pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Obrtničke komore Zagreb i Hrvatske agencija za malo gospodarstvo.Visoki uzvanici u obilasku sajma izrekli pohvale i podršku u daljnjem radu
Sajam je službeno otvorio ravnatelj Uprave za obrt Ministarstva gospodarstvo, rada i poduzetništva Darko Horvat. Tom prilikom kazao je kako je Vlada RH trenutno najveći investitor u sustavu malog gospodarstva. Uloženo je 351 milijun kuna u poduzetničke aktivnosti, a za daljnji razvoj poduzetništva bitno je stabilno financijsko i gospodarsko tržište koje osiguravaju mjere Vlade i rezerve HNB-a, dodao je Horvat. Zahvaljujući državnom sustavu potpora 650 obrtnika se ove godine prekvalificiralo i dokvalificiralo, dok je srednjim obrtničkim školama oko par milijuna kuna dano za opremanje i podizanje standarda - istaknuo je Horvat.
Između ostalih nazočili su još - predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević te u ime domaćina - gradski predstavnici - predsjednik Gradskog vijeća Anto Bauer i gradonačelnik Vlado Kruhak. Predsjednik dugoselskog Udruženja obrtnika Stjepan Valjak podsjetio je na ne tako davno održan Prvi dugoselski sajam kada je organiziran pod šatorom i okupio je 50-ak izlagača, a sada s više od 100-inu izlagača "možemo ići ukorak s mnogim sajmovima koji imaju dužu tradiciju", kazao je Valjak. Prigodom svečanog otvaranja nastupio je VA "Duga".

 

 

Proširen prostor i povećan broj izlagača

Treći po redu Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva okupio je 100-inu izlagača nadmašivši prošlogodišnjih 70-tak, a proširivši se i na vanjski šator uz Gradsku sportsku dvoranu - povećao je i prostorni kapacitet. Zainteresiranost za Dugoselski sajam iskazale su tvrtke, obrtnici, poduzetnici s područja cijele Zagrebačke županije - Vrbovca, Ivanić Grada, Velike Gorice, Sesveta, Jastrebarskog, Sesvetskog Kraljevca, Kašine, Brckovljana, Rugvice, te iz Zagreba, Drniša, Kutine, Siska, Novske itd. Brojni posjetitelji u tri su dana trajanja Sajma mogli razgledati raznoliku ponudu proizvoda kojom su se predstavili proizvođači meda, suvenira i rukotvorina, modni saloni, ugostitelji, sekcija frizera, foto studiji i mnogi drugi izlagači. Ove godine Sajmu su se pridružile i javne dugoselske ustanove - Dječji vrtić Dugo Selo, Srednja škola Dugo Selo, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo uz udruženja i udruge kao što je Vatrogasna zajednica Dugo Selo, Športsko ribolovno društvo Dugo Selo, Vinogradarsko-vinarska udruga "Terra sancti Martini", Pčelarska udruga "Maslačak", Obrtnička zadruga branitelja "Novi marker " te ostali.

Za posjetitelje tijekom tri dana osmišljeni su cjelodnevni programi - nastup Dugoselskih mažoretkinja, djece dječjih vrtića Dugo Selo, Buba-Biba, revije frizura dugoselske sekcije frizera, revija vjenčanica salona "Ariella ", modne revije boutiqua "Mistic ", foto događanje Foto studija Time, radionica "Kako nastaje bilježnica", posjeta učenika OŠ iz Dugog Sela, Rugvice i Brckovljana, prezentacija HOK-a i vježbeničkih tvrtki Srednje škole DS te posjećeno i nadasve značajno predavanje dr. Maje Dražić (Hrvatski stočarski centar) na temu "Propisi o pčelarstvu u EU". Mogla su se kušati i kvalitetna vina, kolači "Slastice kod Katice", srneći gulaš restorana "Graberec", riblji specijaliteti te obilje drugih gastro-delicija. Interes je iz godine u godinu sve bolji, bez obzira na tek treću godinu postojanja Sajma. Time su organizatori Sajma - Grad Dugo Selo, Udruženje obrtnika Dugo Selo i Turistička zajednica grada Dugog Sela postigli svoj cilj - okupljanje i oživljavanje gospodarstva i gospodarstvenika s dugoselskog, ali i šireg područja te poticanje novih ekonomskih projekata.