Gradsko vijeće i Vijeća mjesnih odbora održali još jednu zajedničku sjednicu

Sinoć je u Gradskoj vijećnici održana zajednička sjednica članova Gradskog vijeća i predstavnika Vijeća mjesnih odbora Grada Dugog Sela kojom se sve strane nastoje upoznati sa svim aktivnostima napravljenim u prethodna tri mjeseca, kao i s planovima i prijedlozima za sljedeći period.

Gradonačelnik Vlado Kruhak iznio je uvodno aktualne činjenice vezane uz gradski proračun koji je na prihodnoj strani za prošlu godinu ostvaren bitno manje nego prošlih godina. „Ova recesija pogodila je sve, tako i naš grad – to pokazuju podaci o ostvarenim prihodima od komunalnog doprinosa u 2008. godini koji su iznosili 13 milijuna kuna, te svega dva milijuna kuna komunalnog doprinosa u 2011. godini“, kazao je gradonačelnik. Ovogodišnji proračun je planiran nešto veći, ukupno 57 milijuna kuna , no ovog trenutka Grad ne stiže tempo da i do kraja ostvari iste prihode, istaknuo je. Programom gradnje za ovu godinu koji je izdašniji nego program održavanja nastoje se ostvariti sve prioritetne potrebe na području grada, najavivši neke sljedeće aktivnosti – kao što je skoro asfaltiranje Ulice Šašec, struganje asfalta i rekonstrukcija Osječke ulice, planirano raspisivanje natječaja za kanalizaciju – produžetak Osječke, Martinski vijenac te je planiran produžetak nogostupa u Domjanićevoj ulici. Ove godine planirano je uložiti 1,5 milijun kuna za asfaltiranje cesta, a na Novom groblju planiraju napraviti eksperiment, kako s urekli, rekonstrukcije frezanim asfaltom i zalijevanjem, radi uštede. Gradonačelnik smatra kako sve ovo nije dovoljno za ovakav grad i za sve njegove stanovnike – no proračun ne dopušta veća ulaganja. Jedini izlaz vidi u razvoju gospodarstva, gospodarske zone i privlačenju investitora.

 

Predsjednik MO Kozinščak Damir Foretić prenio je zamolbu građana za organizaciju odvoza glomaznog otpada na tom području grada te je upoznao sve s idejnim projektom koji je izradio za izgradnju buduće zgrade ovog MO. Za isti projekt ujedno je ishođena pravomoćna lokacijska dozvola. Vezano uz sportske terene na njihovom području zamolba je prema Gradu da im se omogući priključak vode, na što je gradonačelnik odgovorio kako se sada gradi prepumpna stanica za vodovod na tom dijelu zemljišta te se nada kako će tamo biti moguće napraviti sanitarni čvor, a isto Grad planira izgraditi i rasvjetu, uz pomoć donatora. Ujedno je pohvalio MO Kozinščak koji je jedini izradio projektnu dokumentaciju za izgradnju zgrade.

Ispred MO Dugo Selo – zapad Zoran Pandžić informirao je predstavnike Grada kako će u narednom razdoblju, u jesen, posaditi drveće u Ulici hrvatskog preporoda, a trošak od nekoliko tisuća kuna snositi će proračun MO. Predsjednica MO Donje Dvorišće Zvjezdana Jambrečec iznijela je izvješće prema kojem se ovaj mjesni odbor prema riječima gradonačelnika, u najaktivnije odbore na području cijelog grada, a tako radi od samog početka. Dosad su uredili Vatrogasni dom, izgradili sjenicu, uređuju, kose okoliš, itd. Oni su se u narednom razdoblju odučili za kupnju stolica za potrebe DVD Donje Dvorišće. Što se tiče kanalizacije – gradonačelnik pojašnjava kako jedan dio mjesta će biti zahvaćen kanalizacijom Lukarišće II. kao dio slivnog područja koja ide u budući pročistač u Oborovskim Novakima. Inače, govori nadalje, radi se projektna dokumentacija u Hrvatskim vodama da ostali dio kanalizacije u D. Dvorišću, kao i za Gornje Dvorišće spoji u jedan sustav s izlazom u Zelinu.

Na području MO Leprovica potrebno ej pokositi 5 do 6 hektara zemlje, a dosada je pokošeno svega 1 hektar, kazao je njihov predsjednik Slavek Doroda, uputivši zamolbu Gradu da to što prije učine. Isto zanimalo ga je ima li mogućnosti skore zamjene salonitnih ploča na krovu DVD-a Leprovica, na što je gradonačelnik poručio kako se pokušati naći rješenje preko Fonda, a riješit će i njihov zahtjev za kontejnerom za otpad kod Vatrogasnog doma.

Predsjednik MO Lukarišće Marijan Pavlić upozorio je na problematiku na njihovom području – nicanje divljih deponija, nemogućnost okupljanja u vlastitom prostoru (Društveni dom Lukarišće je preuređen u područno odjeljenje Dječjeg vrtića Dugo Selo), te odnedavno problem buke koju stvaraju bespilotne letjelice „Martinska krila“.

Ispred MO Velika Ostrna Miroslav Iveković upozorio je na probleme vezane uz izgradnju kanalizacije na tom području – radovi su stali prije mjesec i pol dana, a promet teretnih vozila devastiranom cestom kroz naselje uzrokuju velike probleme. Predlaže stoga zabranu teretnim vozilima dok se cesta ne vrati u prvobitno stanje. Gradonačelnik je odgovorio kako je Grad u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama vezano uz problematiku kooperanata koji rade na sustavu odvodnje otpadnih voda. U Ostrni je osim izgradnje kanalizacije u tijeku zamjena magistralnog vodovoda i plinovoda što dodatno otežava situaciju. Izgradnja kanalizacije se nastavlja u Ostrni, osim na pojedinim dijelovima koji su sada nedovršeni, kazao je gradonačelnik. Kompletna investicija ukupne vrijednosti 12,9 milijuna eura vezana je uz izgradnju pročistača u Oborovskim Novakima poručio je gradonačelnik.

Sinoćnjoj sjednici nazočili su i vijećnici Dragutin Zadravec (HNS) i Stjepan Štefinovec (SDP) koji su se i jedan i drugi složili kako su svi predsjednici trebali podnijeti izvješća o proteklom razdoblju, kao i financijska izvješća.